Time to MovEat

Pepparkakor, lussebullar, julgodis, julmust och mycket mys framför Tv:n. Kanske inte de bästa av valen. Men visst är det okej att i juletid låta barnen njuta lite extra. Problemen uppstår när en stillasittande vardag, socker och näringsfattig mat fortsätter att dominera barnens verklighet även efter att julen tagit slut. Dessvärre är det så det ser ut i Sverige idag. Forskning visar att våra levnadsvanor inte längre är hållbara, tvärt om bidrar fel mat och för lite rörelse till en stor ökning av livsstilssjukdomar i vårt samhälle.

Självklart ska vi njuta av julens alla godsaker, men se till att göra det under en begränsad tid.

”Fler än 10 000 människor i Sverige dör för tidigt varje år. Ohälsosamma levnadsvanor gör att cancer, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, kronisk lungsjukdom och psykisk ohälsa drabbar tiotusentals människor per år i Sverige. Detta får katastrofala konsekvenser på individnivå och för hela samhället.” 

Så inleds en debattartikel i Dagens Medicin, av Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten och Stefan Bergh, generalsekreterare Cancerfonden. Vi kan och vi måste göra något för att bromsa den utveckling som våra dåliga levnadsvanor har ställt oss inför.

Mycket handlar om vad vi äter. Människor har skapats för och har genom alla tider ätit det som funnits att tillgå i naturen; grönsaker, fullkorn, kött från vilda djur, frukt, bär och så vidare. På detta sätt har vi fått en varierad kost och ett högt intag av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Idag har vi övergett naturen för butikshyllan. Visst är det praktiskt att inte behöva gå ut i skogen för att plocka vår middag men det medför också stora problem. Vi lever främst på energirika men hårt processade produkter med lågt näringsinnehåll. Vi får alltså i oss mycket kalorier men lite av den näring vi behöver för att hålla oss starka och friska.

Det raffinerade sockret är en av de största bovarna bland våra matvanor. WHO (World Health Organization) rekommenderar att vårt totala energiintag helst inte bör bestå av mer än 5% tillsatt socker. Äter vi mer socker än så kommer det inte finnas plats för näringsrik mat utan att vi äter mer energi än vad vi gör av med. Undersökningar har dessvärre visat att till och med små barn i genomsnitt får så mycket som 25% av sin energi från det tillsatta sockret . Det är inte svårt att förstå varför. Äter barnen en ganska traditionell frukost  bestående av lättyoghurt med flingor eller en sötad limpa och ett glas juice till frukost så är dagskvoten redan fylld innan dem lämnat frukostbordet (!)

Våra barns rörelsemönster (eller kanske snarare bristen på ett rörelsemönster) är ytterligare en av de ohälsosamma livsstilsval som gör att befolkningen idag blir allt sjukare. Endast 10-25% av svenska barn mellan 11-15 år når WHO:s uppsatta riktlinjer om en timmas fysisk aktivitet (läs mer här). Majoriteten av skolbarnen sitter alltså still i mer än 23 av dygnets 24 timmar! Inte heller detta är ett beteende som vi som art är designade för. Människan måste röra på sig för att må bra och hålla sig frisk.

Vi måste motivera våra barn att flytta leken från skärmen och ut i verkligheten.

De positiva nyheterna är att vi har all möjlighet att genom förändrade mat- och rörelsevanor ge våra barn en större möjlighet att leva ett långt och friskt liv.

Allt för ofta har vi själva ställts inför frågande blickar när vi inte velat ”unna” något av våra barn godis. Att vi vet att ett högt sockerintag är farligt för våra barn, det ska vi allra helst ignorera för att passa in i vårt samhälle. Det här tycker vi måste förändras. Att inspirera sina barn till en livsstil, som kan få dem att leva ett friskt och hälsosamt liv måste bli en norm starkare än den kultur vi har kring fika, lördagsgodis och fredagsmys. Det måste bli fint att hjälpa sina barn att lägga grunden till ett långt och friskt liv. Det betyder inte att barnen aldrig bör äta en godisbit eller ska få njuta av en fika. Socker är njutning och inte heller direkt giftigt, men i den mängd vi äter det idag så får det dessvärre den effekten.

Sanningen är också den att en förändring inte alltid är så enkel och ibland kan det hjälpa att gå in med en mer realistisk förväntning. Det kommer förmodligen att krävas både svett och (kanske till och med en hel del) tårar i en förändringsprocess. Men har vi något val när vi nu vet vad alternativet är? Vi måste ta vissa fighter idag för att slippa värre kamper i framtiden.

Vi behöver inte göra allt på en dag. Det handlar om att göra fler medvetna val lite oftare för att på sikt nå ett annat resultat. Och fokusera gärna mer på näringsrik mat du kan lägga till i barnens kost eller nya lekmöjligheter du kan skapa för att få dem att röra sig mer, snarare än allt du borde ta bort (skärmtid, socker, den processade korven, och så vidare) . Börjar vi att lägga till bra saker finns det snart mindre utrymme för de mindre bra vanorna och i mindre dos är dem sällan skadliga.

För att lyckas med en förändring behövs också inspiration, hjälp och stöd på vägen. Allra helst vill man kanske dela upplevelsen med någon som står inför samma utmaning. Det är där vi vill komma in i bilden. Vi vill genom att blanda fakta, tips, recept och ärliga historier från vår vardag med matvägrande och skärmtokiga barn inspirera till små eller stora förändringar som kan göra skillnad för er och era barns framtid!

/Jessica & Evelina

 

  1. Tror att många håller med om att för mycket socker och för lite fysisk aktivitet är ohälsosamt. Men det är svårt att ändra invanda mönster. Så fokus på förändring redan som barn ger säkerligen stora vinster i längden för både barnen och samhället.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: