Byt ut sockerbovarna – Testa vår busenkla chiasylt

Vilket barn älskar inte sylt på gröten, pannkakorna och filen? 

Synd bara att det som smakar så gott inte alltid gör så gott för oss. De flesta syltsorterna på butikshyllan innehåller mer socker än de flesta av oss anar. Men lugn, det finns alternativ!

I ett tidigare inlägg, där vi beskrev hur våra levnadsvanor gör oss allt sjukare, visade vi att WHO (World Health Organization) rekommenderar att vårt totala energiintag inte ska bestå av mer än 5 % tillsatt socker. Översätter man det rådet i antal sockerbitar så skulle en vuxen kvinna inte rekommenderas att äta mer än sex sockerbitar per dag. Barns energibehov varierar såklart något beroende på hur stora och gamla dem är men vi kan ändå säga att dem i alla fall bör hamna under sex sockerbitar som alltså rekommenderas som maxgräns för en vuxen kvinna. Det är en mängd socker många barn fått i sig redan vid frukosten.

Det är lätt att bli matt av att höra hur långt ifrån rekommendationerna vi ligger och tänka att det inte är någon idé alls att göra något. Men så behöver det inte vara och faktum är att varje liten sockerbit vi tar bort kommer att göra skillnad i det långa loppet. Så ta det lugnt och gör en sak i taget. Heja dig som tagit första steget mot ett friskare liv!

Vägrar barnen att äta gröten utan sylt eller köttbullarna utan ketchup så kan ett bra tips för att dra ner på intaget av det tillsatta sockret vara att försöka byta ut ett eller ett par av de produkter man använder ofta till andra alternativ. Om vi drar ner på sockret som vi serverar dagligen och inte ens njuter så mycket av är det också lättare att göra plats för en god fika som vi förhoppningsvis känner riktig njutning av!

Här kommer ett sådant ”byt-ut-tips”!

Att hitta alternativ till sockerbovarna i vardagen kan vara ett bra sätt för att kunna ha plats för att njuta av en god fika eller godis någon gång ibland. Här gör vi en sockerfri sylt.

Hemma hos oss gör vi ofta en busenkel sockerfri chiasylt. Eftersom den är så enkel kan barnen också vara med och ”laga” den vilket ökar chanserna att dem också kommer gilla att äta den. Hur stolt blir man inte när man gjort sin egen sylt?

Så här gör vi:

  1. Ta ut frysta bär av valfri sort och låt barnen hälla i en glasskål.
  2. Häll i några nypor chiafrön (dem gör att blandningen får syltkonsistens).
  3. Låt stå tills bären tinat
  4. Rör om och sylten är klar (eventuellt får du vänta på att chiafröna absorberar vätskan lite innan du serverar)
  5. Låt barnen döpa sin sylt så kommer dem älska att bjuda på den och ta fram den till frukosten. Hos oss serverar vi nu kort och gott ”Majasylt”.

Vill man att sylten ska hålla längre och man är orolig för att äta frysta bär som inte tillagats går det precis lika bra att koka upp de frysta bären tillsammans med chiafröna och sen låta det stå en stund tills chiafröna absorberat vätskan. Ett annat bra tips för att förlänga hållbarheten är att skvätta i lite färsk citron!

TaDa.. Färdig ”Majasylt” och allt vi gjort är att hälla i ingredienserna i en burk och rört om.

Är dina barn väldigt vana vid de sötare smakerna kanske du kan addera lite honung de första gångerna och allt eftersom kan du trappa ner på hur mycket honung du tillsätter. Eller testa gärna lite vaniljpulver för en lenare smak som ofta går hem hos de små.

Håll ögonen öppna för fler ”byt-ut-tips” framöver!

/Jessica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: