Brysselkålssallad i juletid (eller annan tid).

Den lilla gröna kålen som delar landet (och familjen) i två delar, dem som älskar och dem som… gärna avböjer. Faktum är att våra familjer är precis likadana. Hälften av barnen godkänner, dem andra ratar.

Älskad eller hatad?

Själv tillhör jag ”älska-sidan”, mest för smakens skull men visst skadar det inte att veta att denna lilla munsbit är fullproppad med näringsämnen också. En källa till både C-vitamin, vitamin B6, folsyra och järn. Dessutom innehåller brysselkålen likt andra kålsorter svavelhaltiga ämnen, antioxidanter som i studier visat sig kunna skydda oss mot fria radikaler som skapar inflamation i kroppen och i sin tur en rad livsstilsrelaterade sjukdommar. 

Så för er andra kålälskare (och för er som kanske lät er övertalas när ni läste vilka fantastiska egenskaper brysselkålen har) kommer här ett par tips på hur du kan förhöja smaken ytterligare på dessa små gröna knyten.

  • Krydda med vitlök och chili (tänk på att inte vara allt för generös med chilin om du ska få barnen att smaka)
  • Addera honung för lite sötma 
  • Använd en god kallpressad olivolja (själv gillar jag Utekrams ekologiska)
  • Toppa gärna kålen med rostade sesamfrön för en nötig touch! 
  • Fräscha granatäpplekärnor passar perfekt med brysselkål och adderar något krispigt!

Brysselkålen som ugnsbakats är dessutom lika god kall som varm, vilket gör det till en perfekt ”knytkalasrätt” för säsongens alla julbord (även om den faktiskt fungerar lika bra i januari eller april med för den delen).

Smaklig måltid och God Jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: