En timma med spring och lek

Ettåringen hittar du någonstans klättrandes på allt som inte är utformat att klättras på.

Fyraåringen dansar, studsar och lurar runt med lite dockor om vartannat. 

Femåringen lyckas alltid sno någons mobil och gömma sig i någon liten vrå för att inte bli upptäckt.

Elvaåringen ser du aldrig sitta still, hon hjular, hoppar och gör cheerleadingrörelser såväl i soffan som i mataffären.

Tolvåringen ser man sällan men man kan höra grymtanden och arga rop från skrivbordet på hans rum, där han sitter fastklistrad framför en datorskärm med nerdragna persienner (gärna från tidig morgon till sen kväll om han själv får bestämma, pust).

Fem barn, fem olika rörelsemönster. En överaktiv mamma som sällan sitter still och en pappa som gärna vill sitta still men aldrig får någon som helst chans till det.

Välkomna till familjen Brofjärd.

Precis som det ser ut för min 12 åring så rör sig svenska barn alldeles för lite.  Det är ingen nyhet men det är allvarligt. Visst har du också hört farmor eller morfar berätta om att på deras tid så lekte man minsann ute med … Kanske låter det som att man drömmer om en svunnen tid men det ligger också mycket i det. Våra barns rörelsemönster har förändrats och det har också de typer av sjukdomar som stiger drastiskt i samhället. Det är sedan länge konstaterat att det finns ett starkt samband mellan för lite rörelse och livsstilsrelaterade sjukdomar. Våra barn blir inte bara trötta och irriterade för stunden utan kan alltså även utveckla allvarliga sjukdomar av att sitta still. Så ska det inte behöva se ut!

WHO har satt ett mål som svenska läkaresällskapet rekommenderar oss att följa; barn ska röra på sig minst 60 minuter per dag. Då det innefattar all pulshöjande aktivitet såsom idrott, lek på rasterna och när barnen går eller cyklar till och från skolan låter det inte som en orimlig målsättning. Men verkligheten ser annorlunda ut. Enligt en studie av svenska skolbarn, gjord av Karolinska institutet, i samarbete med Livsmedelsverket uppnår bara så få som 44 procent av killarna och 22 procent av tjejerna detta. Det vill säga inte ens hälften av Sveriges barn rör på sig i ens en timma om dagen (!) 

Trots att jag själv alltid på ett naturligt sätt försökt aktivera barnen så ser jag trenden, som studien vi hänvisade till ovan också konstaterar, även i min familj; ju äldre barnen blir ju mindre rör de sig. Kompisar och miljön de vistas i dagligen spelar såklart en stor roll för att vi har fått en sådan utveckling. Men det finns ändå mycket vi vuxna kan göra för att motverka en allt för stillasittande vardag hos våra barn. Barn är, som vi också konstaterat i min familj, olika och kommer att ha olika intressen och rörelsemönster. Det är helt okej. Det är också helt okej att inte alla vill vara aktiva i organiserad idrott eller föreningsliv. Men oavsett vad dem vill göra så måste vi som föräldrar bli goda förebilder som inspirerar och visar barnen att rörelse är roligt, viktigt och nödvändigt för att må bra! 

Jag som älskar träning och rörelse av alla slag kommer här att dela med mig av mina bästa tips och förhoppningsvis inspirera andra genom att dela med mig av det vi testar i min familj. Jag garanterar inte att alla barn kommer att hoppa högt ur soffan eller springa från datorn med hjälp av mina råd men kanske kan dem i alla fall komma en bit på vägen!

Häng med!

/ Evelina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: