Ut på tur aldrig sur?

Vad förväntar du dig av en promenad med familjen? En lugn, harmonisk stund tillsammans där allas ögon tindrar och barnen sjunger i kör? Jag har fem barn, det är sällan jag har fem glada barn samtidigt. En promenad tillsammans är långt ifrån harmonisk och lugn. Barnen kanske sjunger en stund men sällan i kör. För att lyckas få ut alla barn samtidigt och ändå ha en härlig stund tillsammans har vi lärt oss hantera våra förväntningar.

Vi går ofta på ”äventyr” där barnen får visa vägen. Vill de gå runt husen på gatan gör vi det och vill de gå rätt ut i skogen gör vi det. För ett barn är det en sådan frihet att få gå på alla spännande, magiska stigar som man annars så ofta bara åker förbi med bilen.

Att slita 12-åringen från datorn är allt annat än lätt, men det är en kamp vi aldrig ger upp.

När vi säger till barnen att det är dags att gå på äventyr blir de tre små alldeles till sig av iver och tar snabbt på sig sina kläder för att få komma ut och bli den första att välja färdriktning. Riktigt så är det inte med de två stora… Det är hot, tjat och mutor.  Så när vi och de små barnen redan står på gatan och väntar och 11-åringen gråtande tar på sig alldeles för lite kläder i ren protest, så brukar man se tolvåringen kika fram bakom gardinerna i hopp om att vi har gått utan honom. Det gör vi inte. Vi väntar och väntar och väntar. Sen ropar vi, hotar och mutar lite till och tillslut kommer han ut. Arg som ett bi, svärandes och med hot om hur han kommer att flytta från oss så fort vi kommer hem. Vid det laget har redan någon av de små tröttnat på att vänta och börjat gnälla. Nu kan vi äntligen börja gå, ca 45 minuter efter att vi påbörjade det hela. Strax borde maten stå på bordet, men det är bara att inse att det inte kommer bli så idag.

Visst blir man trött när man går på promenad, men däremellan lyser ögonen upp och vi kommer ihåg varför vi gav oss ut.

Låter det idylliskt? Det är det inte. Men ack så härligt ändå. Vi har sänkt både våra ambitioner och förväntningar. Vi vet att det sällan är smärtfritt att rodda ut fem ungar men vi vet också att det är så viktigt att lära barnen att det är härligt att röra på sig, att man mår bra av det och att man blir glad.

För visst är det så att halvvägs genom promenaden är de två stora barnen de som njuter mest. Det är som att all ilska, frustration och irritation bara rinner av. Lagom till de stora är glada och hade kunnat fortsätta i timmar är de små trötta och hungriga. Då börjar kånkandet. Nu ska man alltså tvinga hem två barn som vill vara kvar och bära hem tre barn som skriker sådär eskalerande som bara trötta, hungriga barn gör. 

Känslan när man kliver innanför dörren är underbar! Vi lyckades, alla har rört på sig och vi har fått frisk luft. Nu kan vi alltså med gott samvete låta 12-åringen spela dator en stund till, 1-åringen kommer sova middag (länge förhoppningsvis) och tjejerna kan fortsätta med sitt legobygge.

När du sänker dina förväntningar och accepterar att det är barnen som styr kommer du att kunna njuta av äventyret lika mycket som dom.

Allas ögon har tindrat i alla fall en liten stund, även om dem inte gjorde det samtidigt. När du accepterar det så kommer du också hålla med om att det alltid är värt besväret. Så ut med er och låt barnen visa vägen idag, uppskatta det lilla och släpp alla förväntningar på en familj i total harmoni!

/Evelina

  1. Skönt att läsa detta! Det är alltså inte bara här man får kriga för att komma ut så här års, väl ute är det snart jättekul men orken tryter snart eftersom all energin gick åt innan man ens kommit utanför dörren. 🤔

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: