Kidsen Testar – Chokladbollar med havregryn och dadlar

Chokladbollar, nyttobollar, rawfoodbollar, dadelbollar, kärt barn har många namn. Oavsett vad man väljer att kalla dem så har detta snack blivit ett av de mest omtyckta bland dem som letar mer naturliga fikaalternativ. Det är enkelt, gott och fullt med näring!

Själva har vi experimenterat med olika former av bollar i över fyra år. Ingen av oss har varit särskilt förtjusta i dem man kan köpa färdiga, ofta innehåller dem mer än 50% dadlar vilket gör dem både söta och ger dem en väldig dadelsmak. Dadlarna fyller definitivt en funktion i bollarna men vi har alltid föredragit varianter som har andra dominerande smaker. Vi vill ha bollar som smakar mer som ”riktiga” chokladbollar. Därför har vi också tillskillnad från många andra varianter en stor del havregryn i våra bollar. Det både smakar bättre, mättar och bidrar med massa nyttiga fibrer och framförallt barnen vet inte skillnaden mellan våra nyttiga bollar och den klassiska chokladbollen.

Chokladbollarna har varit lika självklara på kalas som i picknickkorgen de senaste fyra åren.

Bollarna har blivit våra go-to alternativ vid kalas, fikor, picknickar och dem har alltid fått höga betyg av både barn och vuxna. ”Åh vad goda, det receptet måste jag få” har vi hört många gånger. Men då vi båda älskar att jobba fritt i köket (jag erkänner; fram tills i förra veckan ägde jag inte ens ett matskedsmått) så har vi alltid bara kunnat mumla något i stil med; ”Blanda lite av det och det också tar du i lite kakao och lite av det och mixar.” Kanske inte det mest pedagogiska receptet att skicka med grannen hem. Men nu har det hänt! Vi har jobbat oss igenom oändliga satser chokladbollar för att kunna skriva ner det PERFEKTA receptet. Ja vi vågar faktiskt påstå att vi har hittat det! Och nu ska vi dela med oss!

Det är ju en sak att vi själva kan hävda att våra nyttobollar är dem mest perfekta och en annan att utsätta dem för ett tufft test för att se om dem godkänns av våra tuffaste kritiker. Men vi kände att nu har vi hittat receptet så vi kallade in dem; kidsen! Självklart är det dem och inte vi som ska avgöra när vi lyckas eller inte eftersom vi trots allt skriver om mat och rörelse för just barn. ”Kidsen testar” kommer därför bli ett återkommande inslag här i bloggen och först ut för testpanelen är alltså våra chokladbollar med havregryn/nyttobollar/dadelbollar (med lite dadlar).

KIDSEN TESTAR – CHOKLADBOLLAR

Våran panel den här gången bestod av: Love 7 år, Majken 5 år, Klara 5 år, Maja 4 år, Greta 4 år, Wilma 2år och testplatsen var barnbordet på nyårsfesten. Låt oss bara klargöra att det här inte är en panel full med barn som äter vad som helst, vi kallar dem våra tuffaste kritiker av en anledning… 

Förväntansfull tjej som ska få bjuda kompisarna på chokladbollar.

Det var med stolthet Maja fick bjuda på chokladbollarna som hon också vart med och bakat (ja dem är så lätta att göra att till och med en fyraåring kan bära huvudansvaret). Förväntansfulla barn tog tacksamt emot varsin boll till att börja med och sen inväntade vi feedbacken med darriga ben och kameror i högsta hugg. ”En till”, ”kan jag få mer” hördes det runt bordet och vi kunde andas ut. Vi fick tummen upp av fem av sex i panelen! Vi blev så glada att vi gick till kylen och lät dem gå loss på allihop. Och det bästa av allt, vi vet att det bara var en massa nyttigheter dem satt och mumsade i sig! 

Fem av sex av våra stenhårda recensenter gav tummen upp och åt tills allt var slut!

Förhoppningsvis har vi övertalat även dig att testa våra goda chokladbollar med (lite) dadlar och då är det dags att äntligen kunna dela med oss av receptet vi så ofta har fått förfrågan om. 

För ca 25 små chokladbollar med havregryn och dadlar behöver du:
 • 2 dl Cashewnötter
 • 2 dl Havregryn
 • ¾ dl Kokosflingor (plus kokos att rulla i)
 • 4 msk vatten
 • 4 msk kokosolja
 • 3 msk kakao
 • 8 dadlar
 • Ev. en skvätt avsvalnat kaffe

TIPS! Om du eller någon runt omkring dig är nötallergiker tipsar en läsare om att du enkelt gör bollarna nötfria genom att byta ut cashewnötter mot solrosfrön!

Gör så här:

 • Mixa alla ingredienser i en matberedare tills du har en jämn smet (beroende på hur bra din mixer är kan det här ta olika lång tid) Skulle det bli för torrt så kan du blanda i lite mer vatten eller kaffe
 • Rulla till små bollar (utmärkt jobb för små barnhänder)
 • Rulla i lite kokosflingor
 • Ställ in i kylen (har du ont om tid så kör istället in dem i frysen)
 • Servera kalla

Så enkelt, så gott och fullt med näring för stora och små!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: