Skrota alla dieter!

Vad har vi för ansvar inför våra barn när vi pratar om mat? Kan vi prata om hur man äter bra utan att koppla det till kroppshets eller bantning?

Så här i januari är det många som har planer för ett mer hälsosamt liv. Ofta handlar det om att man vill tappa kroppskilon eller klädstorlekar. Och visst är det härligt när fler hittar anledningar till att göra hälsosamma val men vad förmedlar vi till våra barn när vi pratar om (och visar med det vi äter) mat som ett medel för att kontrollera vårt utseende? Vad händer när vuxna ställer fram en maträtt till barnen och en kalorisnål sallad till sig själva?

Är det så här vi vill att barn ska tänka om mat? Att maten är ett sätt att kontrollera sitt yttre?

Barn förstår så mycket mer än vi tror och dem registrerar allt. Det kommer inte att gå omärkt förbi att mamma eller pappa inte väljer att äta samma mat. Att någon av föräldrarna står och räknar hur mycket dem kan lägga på tallriken för att det inte ska bli för mycket. Att den ena föräldern klappar den andra på axeln för att den är duktig som undviker det ena eller det andra. Dina barn kanske är små nu men dem kommer att växa upp och på något vis drabbas av den kroppshets som finns i samhället, förmodligen tidigare än du tror. Vad kommer då att hända när dem vet att man kan kontrollera sin vikt genom att välja bort viss mat eller genom att försöka kontrollera hur mycket man äter, kanske till och med välja att gå lite hungriga för att upprätthålla ”rätt” kroppsform?

Hälsosam mat är så mycket mer än ett medel för att kontrollera vikten. Hälsosam mat är en viktig del av ett friskt och sunt liv, där vi förebygger livsstilssjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Näringsrik och hälsosam mat är också viktig för att våra barn ska växa, bli starka och må bra och vara glada här och nu. Därför vill vi förespråka en bild på mat som något vi ska njuta av och ett sätt att få i oss näring som gör att vi mår och känner oss pigga, starka, friska och glada! Det är viktigt för hela familjen att äta bra mat, inte bara för den som försöker tappa ett par kilon. Äter vi hel, ren och näringsrik mat så kommer vi på köpet också kunna både nå och bibehålla en hälsosam kroppsvikt utan bantningskurer och kalorisnål mat.

Har du nu bestämt att det är dags att börja tänka på hälsan så är det ju helt fantastiskt, och är det din önskan att tappa ett par kilo som triggar dig att ta första steget så låt det vara så! Men, försök att se det som ett långsiktigt mål! Se att hela familjen kommer må bra av att få äta mer näringsrik mat tillsammans. Skippa en kortsiktig diet där du väljer en måltid och familjen en annan. Satsa istället på att låta hela familjen äta mer grönt och mindre processat och dra ner på sockret och du kommer att komma så långt på vägen! Visst det kanske tar lite längre tid att nå den där klädstorleken du satt upp som mål men å andra sidan så kanske du har möjlighet att hålla den hela livet sen istället. Dessutom kommer du att bidra till att dina barn mår bättre och lever friskare om dem också får ta del av den näringsrika maten.

Istället för att servera en mat till vuxna och en till barnen – duka upp en näringsrik middag för alla med fler gröna tillbehör så att även barnen får i sig bra mat som gör dem starka.

Visst förstår vi också (tro oss vi kämpar varje dag) att det inte är lätt att bara byta ut all mat som barnen är vana vid och helt plötsligt bara servera något annat. Men kanske att man kan göra något byte vid varje måltid och börja introducera en eller två extra grönsaker som ett första steg? Brukar ni äta fiskpinnar med potatismos hemma kanske du kan servera ugnsbakad torsk med potatismoset och lägga till gröna ärtor, lite kokta morötter eller spenat? Och här har du självklart möjligheten att visa vägen och frossa i grönsakerna på bordet. Mycket möjligt att barnen inte väljer att ta för sig av alla tillbehör varje dag men av egen erfarenhet kan jag säga att det kommer att hända, dagen kommer att komma, när dem har sett dig äta av allt det andra på bordet och dem också vill ha. Ett steg i taget är en bra tanke att ha med sig.

Samtidigt som vi som föräldrar visar vägen genom de val vi gör vid matbordet så har vi ju också en jättebra möjlighet att berätta för barnen om vikten av att äta bra mat och vilken njutning det innebär! Att ”morötterna på tallriken gör att vi får i oss massa vitaminer så att vi har större möjlighet att hålla oss friska om någon runt omkring oss hostar”. ”Potatisen kommer göra dig stark så att du orkar springa långt imorgon”. ”Lördagsgodiset är jättegott men om man äter för mycket av det eller får i sig det varje dag kommer man att bli trött och må dåligt, därför får man bara lite av det en dag i veckan”, och så vidare.

Så för att besvara vår inledande fråga; Självklart ska vi prata med barn om mat och självklart ska vi lära dem vad som är bra att äta för att dem ska må och känna sig bra. Men låt aldrig diskussionerna kring mat handla om vikt och att vi ska äta på ett visst sätt för att upprätthålla ett utseendeideal. Så släpp lite på tidsramen för när du behöver kunna komma in i de gamla jeansen och låt istället familjens hälsa bli det som får dig att kämpa vidare med en mer hälsosam kost 2019. Bort med dieterna och fram med hel, ren och näringsrik mat som gör gott för både barn och vuxna i det långa loppet!

/Jessica & Evelina

  1. Så otroligt sant! Håller fullkomligt med er och tycker det är jätteviktigt att lära barnen om näringsrik mat och inte prata om vikt i samband med det. Så kul att läsa era blogginlägg och ni slår huvudet på spiken varje gång.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: