Frallor utan vetemjöl – och svaret på varför du bör undvika vetemjöl

Min dotter älskar bröd och framförallt frallor! Själv vill jag att hon får i sig näring och bra energi som gör att hon håller sig pigg hela dagen och med tanke på de egenskaper vetemjölet har så är ”vanligt” bröd något vi valt att inte servera hemma. Men lugn det finns alternativa bröd om du vill dra ner på vetemjölet och fortfarande servera frallor till helgens frukost!

Om din målsättning är glada och pigga barn som står sig hela dagen så är det en bra idé att undvika vetemjöl och satsa på alternativa brödsorter.

Låt oss börja med att titta lite på vetemjölet och dess egenskaper. Vanligt vetemjöl är ett av de livsmedel vi konsumerar allra mest av i Sverige. Vi äter det i bröd, pasta, bakverk och i många maträtter. Tyvärr har det en negativ effekt på vår hälsa. Därför är en av de allra största investeringarna du kan göra i din familjs hälsa att dra ner på vetemjölet.

Men vete har vi ju ätit hur länge som helst kanske du tänker nu? Nja i cirka 10 – 17 000 år tror man att vi konsumerat vete (sett till hur länge vi funnits på jorden är det en väldigt kort tid). Sannolikt är dock att vetet inte innebar någon större fara för vår hälsa då det introducerades till oss. Vetekornet växte då i näringsrika jordar och var då obehandlat och fritt från kemikalier. Mjölet stöttes grovt genom att lägga kornet mellan två stenar vilket gjorde att många av de näringsämnen som då fortfarande hittades i vetekornet kunde bevaras. Idag behandlar vi både vetekornet annorlunda under själva odlingen vilket gör det mindre näringsrikt initialt men det största problemet är hur vi sedan hanterar kornet för att kunna massproducera det till mjöl. Stöttning mellan stenar, som gav ett grovt mjöl med bibehållen näring, har bytts ut mot kvarnar med stålvalsar, en process där vi upphettar vetekornet till sådana temperaturer att näringen urholkas. Kvar finns bara stärkelsen i formen av ett finmalet och mycket energirikt mjöl (innehåller mycket kalorier) som saknar näring. Vi äter oss alltså mätta på något som inte har någon positiv inverkan på vår kropp vilket ökar risken för övervikt och potentiella följdsjukdomar det kan föra med sig.

Finmalet vetemjöl är också problematiskt för vår tarmhälsa. Utan att gå allt för djupt in på tarmflorans betydelse för oss just nu så kan vi kortfattat konstatera att bakterierna i våra tarmar är avgörande för vår hälsa. För att hålla oss friska och motverka inflammation, vilket är förstadiet till många av de snabbt ökande livsstilsrelaterade sjukdomarna, som till exempel cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, så måste vi föda våra goda tarmbakterier. Det gör vi genom att äta fiberrik mat som kan transporteras hela vägen ner till tjocktarmen där de goda bakterierna lever och verkar. Vetemjöl i den finmalda form vi konsumerar det idag saknar fibrer och bryts därför ner av enzymer redan i tunntarmen, vilket alltså innebär att bakterierna i tjocktarmen går utan föda och därmed riskerar att inte överleva. Vi i vår tur, riskerar därmed ett sämre immunförsvar och att sätta igång en rad inflammatoriska processer i kroppen, vilka kan göra oss allvarligt sjuka. När mjölet tas upp redan i tunntarmen bidrar det dessutom till blodsocker- och humörsvängningar.

Så återigen, om du är ute efter att förbättra din och din familjs hälsa och dessutom undvika barn med blodsocker- och humörsvängningar (ja tack), så är det en mycket bra idé att dra ner på vetemjölet!

Så nu till räddningen! Även om det fortfarande diskuteras och forskas i om alla gör bäst i att undvika veteprodukter i sin helhet så tyder det mesta på att, för de allra flesta av oss, så verkar det inte vara vetekornet i sig som är det största problemet utan det finmalda mjölet. Konsumerar vi fullkorn som är grovt malna så kommer dem ha ett hölje över sig vilket gör att de kan transporteras ända ner till tjocktarmen och där bli mat åt de goda bakterierna och därmed vara fördelaktiga för vår hälsa. Råg och korn verkar därför kunna vara bra produkter i en måttlig mängd. Dessutom finns det idag många alternativa mjölsorter att använda sig av om man vill hitta ett mer näringsrikt substitut till vetemjölet. I frallorna jag tänkt dela med mig av idag blandar jag tre av dessa mjölsorter för att maximera näringsinnehållet vid familjens frukost.

Med alternativa mjölsorter kan du servera bröd som gör gott för familjens hälsa.

Frallor utan vetemjöl – Ca 9 frallor

Det här behöver du:

 • 3 dl havremjöl (det gör du själv genom att köra havregryn i mixern)
 • 2 dl Mandelmjöl
 • 1 dl Bovetemjöl
 • 2 ägg
 • 2 dl kokosmjölk
 • 1 msk Bakpulver
 • 1/2 msk Fiberhusk
 • 1 tsk Himalaya- eller havssalt
 • Ev. lite sesamfrön eller andra favoritfrön att strö över frallorna
Frallorna ska ha fått fin färg när du tar ut dem ur ugnen efter ca 10 minuter.

Så här gör du:

 • Om du använder dig av hela havregryn, börja med att köra havregrynen i mixern för att göra det till ett grovt mjöl.
 • Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör om
 • Knäck i äggen och rör runt
 • Häll därefter i kokosmjölken.
 • Låt sedan stå och svälla i ca 10 minuter. Degen kommer vara riktigt kladdig.
 • Använd en sked för att forma cirka 9 bullar på en plåt täckt med bakplåtspapper.
 • Strö över valfria frön om du önskar
 • Grädda på 250 grader i ca 10 min eller tills de fått fin färg
 • Servera gärna med till exempel avokado eller kokt ägg!

För dig som vill lära dig mer om hur vetemjölet kan påverka vår hälsa och välmående, och tarmfloran i allmänhet rekommenderar jag varmt att läsa Happy Food av Henrik Ennart.

Trevlig helg på er och hoppas frukosten smakar!

/Jessica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: