Snabb och god glass (utan socker och tillsatser)!

Utav alla godsaker så måste glass vara det som det tjatas om allra mest här hemma. Därför är jag alltid på jakt efter nya recept på nyttigare glassalternativ, nice creams. Sånt som man kan bjuda på en vanlig måndag när man vill lyxa till det lite men ändå inte vill servera onyttigheter. Nu har vi hittat en ny favorit!

Den mesta glassen som vi köper i affären är ingen höjdare för hälsan (tyvärr). Det första jag tänker på är det höga sockerinnehållet. En vanlig Magnum innehåller nästan ett barns fulla dagsranson av socker. Vi har sagt det förut (läs gärna mer här), socker har ingen positiv effekt på vår hälsa och barn idag äter betydligt mer socker än vad som rekommenderas. Med tanke på att många barn redan fyller sin dagsranson av tillsatt socker vid frukostbordet så finns det tyvärr väldigt lite utrymme för att sticka till en Magnum här och där utan att det ska ge en negativ hälsoeffekt. ”Vanlig” glass från affären kan alltså inte vara en vardagslyx utan bör vara något vi unnar oss mer sällan än ofta om vi vill bibehålla en god hälsa.

Dessutom är det inte bara sockret i glassen vi hittar i frysdisken i affären som är den enda ingrediens man kan ifrågasätta. Vi hittar också högst tvivelaktiga tillsatser, skummjölkspulver, stabiliseringsmedel, surhetsreglerande medel, och så vidare. Ann Fernholm, en vetenskapsjournalist som granskar livsmedelsindustrin skrev i September ett mycket uppmärksammat, klokt och väldigt fyndigt brev till GB där hon ifrågasatte ingredienslistan till en Magnum Dubbel Rasberry, som innehåller hela 32 ingredienser (!) Jag uppmanar er alla att läsa brevet här då det verkligen är en ögonöppnare! Glass kan göras på betydligt enklare sätt än så. Lite grädde, frukt, bär och choklad räcker väldigt långt för att skapa en glass som både smakar och är bättre för oss än en Magnum Dubbel Rasberry.

Så tillbaka till den nya glassfavoriten här hemma. Hos dottern för att den smakar så gott och hon kan göra den helt själv. Hos mig för att det krävs en minimal insatts för att tillverka den också är den fri från tillsatt socker och 31 andra tvivelaktiga glassingredienser. Faktiskt innehåller den egentligen bara en enda huvudingrediens, nämligen fryst banan, och den blir ändå magiskt god. Om du inte testat fryst banan tidigare så ge det ett försök, jag kan nästan garantera att det inte kommer att göra dig besviken. Både krämigt och naturligt sött, mums!

För 4 glasspinnar behöver du:

  • 2 bananer
  • Valfri topping (vi använde jordnötssmör, kakaonibbs, kanel, kokos och hackad mandel i olika kombinationer men välj det du har hemma)
  • Glasspinnar

Gör så här:

  • Börja med att ropa på de barn ni har hemma så att dem får komma och göra sin egen glass och bestämma precis hur den ska se ut. Ni får en rolig stund ihop och dem kommer garanterat vara mindre skeptiska till den nya glassformen.
  • Dela bananerna på mitten
  • Stick i glasspinnarna
  • Rulla i valfri topping eller dutta på nötsmör.
  • Lägg på bakplåtspapper på en tallrik och ställ in i frysen i ett par timmar
  • Ta gärna ut glassarna en stund innan de ska serveras så att de fortfarande är kalla men inte stela som is.
  • Ät glassen som efterrätt eller som ett mellanmål!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: