Homemade Granola

Vardagslyx med granola

Vill du starta dagen med en härlig och näringsrik frukost? Har du tröttnat på gröten och letar nya alternativ? Då ska du testa vår härliga Granola! Supergod, full av näring och som alltid när vi lagar mat; enkel att tillaga!

Det sägs att frukosten är dagens viktigaste mål och ändå är det en av de måltider där genomsnittssvensken får i sig allra mest socker. Letar man på hyllorna i butiken är det näst intill omöjligt att hitta näringsrika flingor eller müsli utan mängder av tillsatt socker. Vissa av dem har till och med en högre andel socker än lösgodis! Det förstår vi nog egentligen allihop att det inte ger den bra starten på dagen vi skulle vilja ge varken oss själva eller våra barn. Därför behöver vi alternativ!

Starta dagen på bästa sätt med vår hemmagjorda granola! Supergod, full av näring och enkel att tillaga.

Idag tänker vi tipsa er om en riktigt bra och god start-på-dagen-måltid; hemmagjord Granola! Det är verkligen busenkelt att laga, full av goda smaker och det bästa är att du kan variera den så att den passar just dig och dina barns preferenser!

Granolan är fylld med fibrer från både gryn och nötter. Fibrer som både håller oss mätta, skapar ett mer stabilt blodsockersvar på måltiden och bidrar till att upprätthålla en bra tarmflora. Vi hittar också mängder av viktiga vitaminer och mineraler i både frukt, nötter och fröer i denna blandning. En riklig mängd kanel och kardemumma gör den inte bara till en smaksensation utan ger den också en anti-inflamatorisk verkan. Dessutom så hjälper kanelen till att hålla vårt blodsocker i balans. En riktig vinnare helt enkelt!

Hemmagjord Granola

Du behöver:

 • 2 1/2 dl blandade nötter (jag använde mandel och paranötter i den här blandningen)
 • 2 dl blandade fröer (jag använde solrosfrön, pumpakärnor och linfrön)
 • 1 dl kokos
 • 1 dl blandade gryner (går bra att enbart välja havregryn men jag blandade med råg för att få en större variation på fibrer)
 • 1 dl torkade äppletärningar (läs noga på paketet så det bara innehåller frukt)
 • 3 msk osötat äppelmos (jag använder Utekrams)
 • 4 msk kokosolja
 • 2-3 msk honung (gärna svensk)
 • 1 msk kanel
 • 1 tsk kardemumma

Gör så här:

 • Sätt ugnen på 150 grader (har du mycket tid är det ännu bättre att välja en lägre temperatur och då låta granolan stå längre i ugnen)
 • Blanda nötter, fröer, kokos och gryn med olja, äppelmos, honung och kryddor (avvakta med den torkade frukten) Se till att du har en relativt kladdig blandning, om det känns för torrt så tillsätt lite mer olja eller äppelmos.
 • Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt
 • In i ugnen i ca 40 minuter – rör gärna om ett par gånger och ta ut den när granolan fått en fin färg och ser krispig ut.
 • Blanda i torkad frukt och häll upp i en glasburk med lock
 • Klart!

Nu är din granola redo att ätas! Vi föredrar att servera den med Kefir som innehåller en massa goda bakterier vilka påverkar vår tarmflora positivt. Lägg till lite frukt också för att maxa näringen. Andra alternativ kan vara kokosyoghurt, turkisk yoghurt eller varför inte toppa din eller barnens smoothie med Granolan? Komplettera gärna med ett kokt ägg för en komplett frukost.

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: