Vad är bra mat?

En laddad fråga med lika många svar som det finns dieter. Att välja rätt mat har blivit svårt när det egentligen borde vara så enkelt. Vi tycker det är dags att sluta prata om mat genom att klassificera den inom ramarna för specifika dieter. Istället föreslår vi att vi börjar att tänka på maten som den källa till energi och näring den faktiskt är för oss. Idag ska vi presentera de riktlinjer vi själva utgår ifrån när vi avgör vilken mat vi vill äta mer eller mindre av.

Vi äter för att fylla våra kroppar med näring så att vi har tillräckligt med energi och näringsämnen i oss för att fungera optimalt och hålla oss friska. Om vi ska må bra så bör vi alltså få i oss så näringsrik mat som möjligt. Därför vill vi skifta fokus ifrån vad som ska uteslutas och hur lite vil bör äta för att hålla en viss vikt till att istället fokusera på vad vi kan lägga till för att ge kroppen de allra bästa förutsättningarna.

Mat är vårt bränsle och vill vi fungera länge, friskt och snabbt så måste vi se till att vårt bränsle är fullt av näring! 

Att äta näringsrikt innebär att du får i dig en variation av alla de näringsämnen, vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som kroppen efterfrågar. Det är också bra om vi ser till att få i oss både proteiner, kolhydrater och fetter av bra kvalitet för att smörja våra kroppar på bästa sätt. Men vi behöver inte mäta och väga hur mycket av varje beståndsdel vi ska konsumera så länge vi ser till att äta en varierad kost. Skulle din middag idag bestå av näst intill inga nyttiga fetter så kommer säkert morgondagens frukost att väga upp för det. Skulle du däremot alltid välja att bara äta en pulversoppa utan fiberrika grönsaker eller essentiella vitaminer och mineraler så kommer du snart att märka att du missar vissa viktiga beståndsdelar i din kost.

Fyll kundvagnen med goda frukter och grönsaker och försök att lägga i något nytt varje vecka för att öka variationen och därmed få i dig en massa näring som gör dig stark och frisk!

Tro inte heller att innebörden av att äta näringsrikt är att du bara ska behöva leta efter dyra super foods på butikshyllan och leva på broccoli hela veckan. Tvärt om, du kommer du att må bäst om du ser till att variera de grönsaker, frukter, fullkorn och baljväxter som du konsumerar.

En av nycklarna för att se till att du får i dig fullt med näring är att du ser till att fylla din tallrik med frukt och grönt. Majoriteten av det du lägger på tallriken ska alltså idealt komma från växtriket! Variera dig mellan olika goda grönsaker, rotfrukter, frukter, bär, fullkorn, fröer, nötter och baljväxter. Komplettera om du vill med ett måttligt intag av annat du hittar i naturen så som animaliska produkter, yoghurt med levande bakteriekultur och opastöriserade ostar kan också vara bra att lägga till!

Fyll din tallrik med en variation av frukt och grönsaker och komplettera med annat du kan hitta i naturen!

Allra mest näring hittar vi generellt i maten om vi äter den så nära sin naturliga form som möjligt. Vi brukar tänka i termer om; kan detta finnas i en någorlunda liknande form i naturen för att avgöra om det är en produkt som kommer vara gynnsam för våra kroppar? Till exempel så kommer du att hitta betydligt mer näring i ett naturligt smör än i ett lättmargarin som framställts i en fabrik med flertalet tvivelaktiga ingredienser. Du kommer också göra ett mer näringsrikt val om du väljer havregrynen framför de processade flingorna eller en köttbit från gräsbetande djur framför falukorven. Du förstår tankegången?

Fråga gärna dig själv; hittar jag det här livsmedlet i sin ursprungliga form i naturen? Får du ett ja på den frågan så kommer det i de allra flesta fall att bidra till att öka ditt näringsintag. Blir det ett nej så kanske det inte är det du bör fylla tallriken med utan se det i så fall som något extra du unnar dig ibland. Om du ger kroppen den näring den efterfrågar så kommer den med största sannolikhet också kunna ta hand om de där extra godsakerna ibland också utan att du mår dåligt eller blir sjuk av dem.

En smoothie full av frukt, bär, grönsaker, gryner och fröer från naturen ger mycket mer näring än den smaksatta yoghurten i kyldisken. Dessutom smakar den mycket bättre!

Alla sockrade produkter är just sådana, produkter man kan unna sig ibland. Socker bidrar inte till någon näring för oss utan är bara tomma kalorier som påverkar vår blodsockerkurva negativt, gör oss trötta för stunden och kan skapa kronisk inflammation på lång sikt (läs mer här). Vete är en annan sådan produkt, som de allra flesta av oss inte mår dåligt av att få i oss någon gång ibland. Men att göra det till en stor del av vår vardagliga kost är en mindre bra strategi om vår målsättning är att förbli friska. Vete idag är så industriellt framställt att det inte längre förser oss med någon näring utan bara ger energi för stunden (läs mer här).

Ät mindre av det bränsle som inte tillför näring utan bara gör att vi fungerar för stunden, men sämre i framtiden, till exempel socker, falukorv och vetemjöl!

I jakten på näring får vi ju självklart inte glömma att mat också handlar om njutning, både genom smaker men också genom det sociala samspelet som en måltid ofta innebär. För att lyckas få i oss all den näring vi behöver så måste vi se till att det vi äter är gott, att vi njuter, och helst att vi gör det i bra sällskap! Middagar måste få ta lite tid men inte för den sakens skull göras komplicerade. Vi tror på att med enkla maträtter som man snabbt kan lära sig laga och variera så kommer man att ha störst chans att lyckas hålla en livsstil där den näringsrika maten är grunden. Det är också därför vi finns här, för att ge dig tips på just enkel men ändå god och njutningsfull mat för hela familjen.

Mat är njutning – laga god och näringsrik mat med enkla metoder så att det blir en vana och en fungerande livsstil!

/Jessica & Evelina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: