Rotfrukts-pommes

Vissa saker vill man helst inte ge upp även om man vet att dem kanske inte är det absolut bästa för hälsan. Som tur är så finns det i de allra flesta fall bättre alternativ. Nu är det dags att attackera pommes fritesen och leverera ett mer näringsrikt alternativ som smakar minst lika bra, om inte bättre!

Vi börjar med att komplettera potatisen med ett par kompisar så att vi kan öka variationen och därmed de olika näringsämnen vi kan tillgodose oss. Vi föreslår att du utöver potatisen till exempel använder dig av; sötpotatis, palsternacka och morot. Dessa ska du sedan hacka i samma form som den traditionella pommes friten men tillaga i ugnen med ett bättre alternativ till den olja som används vid traditionell fritering, vilken har mycket negativ inverkan på vår hälsa. Här använder vi oss istället av kallpressad olivolja. Denna skall inte upphettas till för höga temperaturer men klarar tillagning vid upp emot 200 grader (tänk då på att luften i ugnen är varmare än själva livsmedlet så en ugnstemperatur på 200 grader ska vara okej men vi nöjer oss med 175 grader).

Allt du behöver för rotfrukts-pommes är:
 • Morötter
 • Palsternackor
 • Sötpotatis
 • Potatis
 • Olivolja
 • Din favoritkryddning (idag använde vi bara örtsalt men ibland blir det färska eller frysta örter och vitlök, andra dagar blir det paprikakrydda och när vi är sugna på något med lite sting kan det bli chili flakes. Variation är king!)

Om morötter och palsternackor inte är dina eller barnens favoriter – byt då ut dem mot de rotfrukter ni gillar! Skulle det bara vara vanlig potatis så är det ändå bättre än de köpta och friterade varianterna så börja då där och smyg in en morot nästa gång!

Så här enkelt tillagar du dina näringsrika pommes frites:
 1. Sätt ugnen på 175 grader
 2. Hacka ditt val av rotfrukter i pommes frites form
 3. Blanda alla grönsaker med olivolja och ditt val av kryddor i en skål
 4. Häll ut på en bakplåtspappersklädd form
 5. Ställ in i ugnen i ca 40 minuter.
 6. Ta ut och servera med dina favorit dippsåser (vi älskar avokadoröra och majonäs – receptet på dessa är på väg).

Pommes fritesen äter vi till både fisk, kött och vegetariska rätter eller helt enkelt bara som dem är med en dipsås eller två!

Lycka till och hoppas det smakar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: