Barnvänliga smoothietips!

Visste du att frukosten är den måltid där genomsnittssvensken konsumerar allra mest socker? Därför är nya frukostvanor ett väldigt bra första steg att ta om man vill börja dra ner på socker och öka näringen i barnens mat! Mer om detta hör du i avsnitt sex ”Frukostfällan” av KidsMovEat Podcast.

I våra hus börjar de flesta av veckans dagar med en smoothie! Världens bästa grej tycker vi – barnen älskar det och får i sig en massa nyttigheter! Förutom till frukost serverar vi smoothie också till mellanmål och när det ska vara lite festligt!

Idag har vi tänkt dela med oss av våra bästa smoothietips! Passar dig som är lika såld på smoothie som oss men också dig som vill göra en förändring och kanske byta ut den smaksatta yoghurten mot ett näringsrikt alternativ!

En tvådelad smoothie toppad med barnens favoritfrukt kan inte gå fel!
Maxa bären – Bärsmoothies till alla!

Hemma hos oss är bär näst intill alltid basen i våra smoothies. Förutom att dem smakar gott innehåller de otroligt mycket antioxidanter, som hjälper till att skydda kroppen mot åldrande och sjukdom. Eftersom antioxidanter (från både frukt och grönsaker) till stor del sitter i färgen så kan det vara en bra idé att mixa många olika färger av bär och annan frukt och grönt i din smoothie.

Några svenska favoriter bland bären:

 • Blåbär
 • Jordgubb
 • Hallon
 • Havtorn (dem är lite sura men ack så nyttiga – så ta det lite lugnt om ni inte är vana)
 • Vinbär
 • Lingon

Vi gillar även annan frukt i smoothien, så som banan och mango men eftersom bären innehåller mindre naturligt socker så gör det att vi inte får lika stora blodsockersvängningar om vi väljer att fylla på med mer bär än frukt. Det betyder inte att du ska vara rädd för frukt! Frukt i lagom mängd är bara bra för de allra flesta och det är dessutom ett bra sätt att söta på naturlig väg. Har du barn som är vana vid sötad yoghurt så kan det vara en bra idé att börja med ganska mycket frukt i smoothien för att få dem att vänja sig.

I smoothie, till skillnad från i juice, så låter vi dessutom hela frukterna vara kvar även om vi mixar dem. Det betyder att vi tillgodoser oss alla fibrer och näringsämnen i frukten, vilket också gör det lättare för kroppen att hantera fruktsockret. Vill du maxa fiberinnehållet se till att behålla skalet på din frukt när du mixar den! Dricker barnen juice idag – byt ut den mot en god smoothie istället, då får dem i sig en massa mer nyttigheter och dessutom ett mer stabilt blodsocker!

Grönt är skönt – fyll smoothien med grönsaker!

Av någon anledning verkar många barn skeptiska till gröna smoothies. Och om vi ska vara ärliga blir dem ju sällan så där klargröna som dem ser ut på bild utan allt oftare slutar det som en brun sörja och den hade jag nog också ratat om jag inte förstod hur mycket nyttigt det fanns i den. Men hoppa inte över att slänga ner alla nyttiga grönsaker bara för detta! Se bara till att blanda med rätt tillbehör, så som till exempel blåbär. Dem både tonar ned smaken av bladgrönsaker som spenat och döljer dessutom färgen. Att blåbär också är fullproppade med vitaminer och antioxidanter gör ju inte saken sämre!

I den här blåbärssmoothien gömmer sig både spenat och avokado!

Våra favoritgrönsaker i smoothien är:

 • Bladgrönsaker – Just bladgrönt brukar inte vara små barns favoriter så om du kan få ner det i en smoothie är det ju ett jättebra sätt att se till att barnen får i sig alla nyttiga kostfibrer och antioxidanter som finns i dessa. Grönkål är en vuxenfavorit men ett mildare alternativ är bladspenaten eller den frysta varianten av spenat!
 • Avokado – Egentligen en frukt men eftersom den är just grön så räknar vi den hit. En bra källa till fibrer och fett samt många nödvändiga vitaminer och mineraler. Ett jättebra sätt att få din smoothie krämig och lite extra fet utan att tillsätta mejeriprodukter.
 • Gröna ärtor – Utav alla grönsaker så är detta helt klart vinnaren i kategorin ”bästa smoothie-grönsaken”. Dem lämnar varken spår av smak eller bitar efter sig utan mixar sig riktigt bra med resten av ”smeten” och kommer troligen aldrig att uppmärksammas av barnen.
Krydda mera!

Kryddor och örter har en massa positiva effekter för våra kroppar. Kanel till exempel hjälper till att reglera vårt blodsockersvar på en måltid vilket gör det till en riktigt bra krydda att lägga i smoothien om du vill se till att barnen håller sig pigga och glada länge efter frukosten.

Den här goda jordgubbssmoothien har kryddats med mumsig ingefära!

Några favoriter att ha i smoothien:

 • Ingefära
 • Kardemumma
 • Kanel
 • Äkta vanlijpulver
Missa inte fettet!

Fett är en av våra huvudsakliga energikällor och genom att se till att barnens frukost innehåller mycket bra fetter hjälper vi dem bland annat att få ett jämnare blodsocker, vilket ger bättre energi och koncentrationsförmåga under resten av dagen. Det minskar också suget som annars lätt uppstår på förmiddagen och gör att dem kan klara sig utan dippar fram till lunch!

Ytterligare en anledning att inte missa fettet är att många vitaminer och antioxidanter är fettlösliga, vilket betyder att kroppen inte kan tillgodose sig dem om vi inte äter dem tillsammans med någon form av fettkälla. Och det vore ju otroligt onödigt att trycka i barnen spenat om dem inte skulle kunna tillgodose sig alla nyttigheter den innehåller! Så snåla nu inte med fettet!

I den här härliga smoothien har vi både avokado och kokosgrädde som fettkällor

Våra bästa källor till fett i smoothien:

 • Kokosmjölk/Kokosgrädde
 • Turkisk-/Ryskyoghurt
 • Avokado
 • Nötter/Nötsmör
 • Fröer
Strössla, strössla!

Visste du att matspjälkningen börjar i munhålan? Vi börjar alltså bryta ner maten, när vi tuggar den, med hjälp av enzymer i munnen. Detta gäller framförallt kolhydrater. Om vi dricker maten så kommer vi alltså att hoppa över ett steg i matspjälkningsprocessen. Därför är det en bra idé att servera barnens smoothie i en skål med sked och gärna med en massa ”strössel” som måste tuggas. Det ger ju också en chans att fylla på med ytterligare näring!

Severa gärna din smoothie i en skål och ös på med topping så vi får tugga lite också!

Våra favoritströssel

Top 3 smoothiefavoriter just nu

Vi tänkte avsluta med att lista ett par av våra favoritkombinationer. Vi har besparat er exakta recept då vi tror på principen att en smoothie gör sig bäst om man kan göra den snabbt och slänger i lite av det man har hemma och är sugen på. Så använd detta som inspiration för att skapa din favorit! Vem har tid och ork att stå med måttsats i högsta hugg en stressig måndagsmorgon?

Blåbärsdröm med frysta ärtor som hemlig super-ingrediens!

Blåbärsdröm

 • Blåbär
 • Gröna ärtor
 • Banan
 • Avokado
 • Kokosmjölk
 • Kanel
Testa en sötare form av grön smoothie för att vänja barnen vid att dricka mer grönt – En grön smoothie för nybörjare helt enkelt!

Grön Smoothie för nybörjare

 • Kiwi (behåll gärna skalet)
 • Päron (behåll gärna skalet)
 • Avokado
 • Mixade fröer eller nötter
Älskad av alla barn i det Brofjärdska huset!

Brofjärds go-to

 • Turkisk yoghurt
 • Banan
 • Jordgubbar
 • Mango
 • Ingefära

Nu vill vi såklart höra om era bästa smoothietips! Berätta gärna om vad ni brukar ha i er smoothie och dela också gärna med er av resultatet om ni provar på något nytt efter att ha läst detta!

Lycka till!

 1. Toppentips tack! Här kör vi också smoothie på morgonen, men ska bli bättre på att variera mig efter era fina recept. En fråga – hur tänker ni med bär och kokning? Exempelvis på hallon står det ju att de enligt livsmedelsverket ska kokas minst en minut. Jag tycker att det blir krångligt först, så därför har jag sällan i bär. Hur gör ni? Kokar ni upp dem först pch fryser in typ (eller förlorad man näringen då?) eller skiter ni i det (kanske bara jag som är feg 😂).

  Tusen tack för fantastiskt bidrag till folkhälsan!

  Gilla

  1. Helt ärligt så skiter vi i det 🙈 Försöker dock att använda svenska bär så långt det är möjligt och allra helst sådant vi plockat själva och fryst in. Men är du orolig är väl det rådet främst gällande hallon så då kanske du bara ska satsa på andra bär för det där med att koka först och frysa in låter ju lite jobbigt som du sa 😅

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: