Drömmig glasstårta – En riktig nicecream!

Förra helgen kalasade vi och jag hade bakat en drömmig glasstårta som, om jag får säga det själv, blev alldeles perfekt! Botten blev krispig och glassen (ja den har jag testat måååånga gånger förut) är bara helt magisk! Testa du också vet ja! Och har du varken tid eller lust att göra en tårta, testa då i alla fall att göra glassen! Naturligtvis är den enkel att göra och fri från vetemjöl och raffinerat socker – precis som vi gillar det!

Ett fat med frukt och några naturliga kakor utan tillsatt socker är standard på våra kalas.

Härrom dagen frågade en bekant mig om jag bakar sockerfritt även när det är kalas. Jag blev lite ställd av frågan eftersom jag aldrig slagits av tanken, sedan jag la om min kost för att bli av med min kroniska inflammation, att köpa hem vitt mjöl eller strösocker för att baka något. Inte för att det är ett totalt no-no att jag eller barnen äter något sött ibland, det gör vi ändå när vi bjuds på det. Och visst kan jag också köpa hem några färdiga godsaker ibland. Men att jag själv skulle ställa mig och lägga ner en massa tid på att baka något och då proppa i det en massa saker som bara är negativt för våra kroppar det kan jag inte se någon vits med, när man upptäckt alla goda och bra alternativ!

De senaste årens kalas har därför varit fyllda med en massa härliga naturliga alternativ, fria från vetemjöl och tillsatt socker. Ettårskalaset vi hade för familjens minsting förra helgen blev inget undantag. Vi firade med våra goda chokladbollar som passar utmärkt även för en bebis som precis lärt sig äta själv, lite god frukt, mandelkakor, en morotskaka som mormor levererade och framförallt då den drömmiga glasstårtan som gick åt som smör i solsken! Lite senare på kvällen blev det en enkel middag i form av vår favoritsoppa på pumpa som jag serverade med vårt zucchinibröd.

Det här behöver du för vår drömmiga glasstårta (ca 8 bitar)

För tårtbotten

 • 2 dl Mandelmjöl
 • 2 dl Havregryn
 • 3/4 dl Kokossocker
 • 2 krm Äkta vaniljpulver
 • 1 dl Kokosolja (neutral om du inte vill ha kokossmak)

För glassen

 • 4 stora frysta bananer
 • 1 dl jordnötssmör
 • 1 dl vispad grädde (kan bytas ut mot kokosgrädde och ibland kör jag utan)
 • 2 äggulor (även dem går att hoppa över)

Den här glassen kan du med fördel variera med dina egna favoritfrukter eller bär. Ibland tillsätter jag lite röda bär för dottern som helst bara både klär sig och äter mat som är rosa… Och när jag bara gör glass utan tårta gillar jag att använda hälften banan och hälften mango. Testa dig fram!

Så här gör du:
Börja med botten

Botten kan du göra redan flera dagar innan festligheterna om du är så väl förbered, men den behöver minst ett par timmar i frysen i alla fall.

 • Blanda alla ingredienser i en burk (det ska vara som en lite torrare chokladbollssmet i konsistens när du är klar)
 • Tryck ut i en springform
 • In i frysen

I samband med att du gör botten glöm inte att frysa in bananer till glassen så att du har dem redo när du ska göra glassen. Dela dem gärna i mindre bitar så din mixer kan hantera dem frysta.

Så här gör du glassen:
 • Häll alla ingredienser i din mixer
 • Tryck på start
 • Smaka av (men försök att begränsa dig så det finns något kvar till tårtan)
 • Smeta ut glassen över botten
 • In i frysen igen i cirka en halvtimma till en timma innan du serverar.
 • Toppa med valfria frukter och bär

Har du inte möjlighet att göra glassen en timma innan du ska servera så skulle jag tro att det går bra att frysa den och sen låta den stå framme en stund, men det har jag inte testat själv.

Hoppas det smakar!

 1. Tack för fin inspiration! Jag rekommenderade er sida till min bvc sköterska när vi pratade om bra mat för barn 🙂

  Gilla

 2. Hej! Tänkte testa tårtan men undrar – hur länge kan tårtan stå ute vid servering innan den smälter?.. Ja, hur snabbt måste den ätas liksom.. 🙂 Ska ha kalas utomhus till helgen och den vore trist om den smälter bort för snabbt..

  Gilla

  1. Alltså jag har inte testat utomhus men jag brukar ställa it den någon kvart innan servering och då får man ju äta den efter det. Har inte upplevt att den smälter bort på tallrikarna liksom men tror inte heller den kan stå framme länge. Tänker att om du tar ut den precis innan servering så ska det nog gå toppen även ute!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: