Ut och rör på er!

Alltså det finns inte mycket som slår naturen! Hur många eller hur gamla barn du än har finns det oftast något för alla där ute i skogen. Min tolvåring skulle antagligen inte hålla med, för det finns ju inte dator och WiFi men om jag orkar ta fighten och lyckas få ut honom vet jag att även han kommer att trivas och lockas till att röra på sig.

Vi människor är gjorda för att röra på oss och det krävs inga träningspass på ett gym eller särskilda idrotter för att vi ska må bra. Det viktiga är ATT vi gör det och att vi gör det varierat. Det finns vissa grundmotoriska rörelser som vi är gjorda för att göra och som vi bör underhålla. Dessa är:

 • Rulla
 • Åla
 • Hoppa
 • Krypa
 • Stödja
 • Balansera
 • Stödja
 • Klättra

Dessa rörelser är de rörelser som små barn lär sig, oftast i just den ordningen. Det är viktigt att underhålla dessa för att fungera optimalt långt upp i åldrarna. Hur ofta gör vi vuxna kullerbyttor eller kryper? Jag gör det inte så ofta måste jag erkänna men det är dags att börja med det och då är det ju ett ypperligt tillfälle att göra det när jag är ute och leker med barnen. Vare sig du är på en lekplats eller i skogen borde du satsa på att följa barnen och se vad de gör, oftast kan du sätta check på många av rörelserna på listan som för dem fortfarande känns väldigt naturliga. Barnen klättrar lätt upp i ett träd och hoppar ner medan det för mig känns ganska så ovant och onaturligt.

Klättra i träd, lika kul för små som stora.
Här balanserar vi.

Detta var alltså grundmotoriska rörelser som vi lär oss som små och som inte bara tränar kroppen utan är nödvändiga för att träna vår hjärna. Man pratar också om att vår kropp bör ha 10 basfärdigheter(flera av dessa tillhör även de motoriska grundfärdigheterna).

De 10 basfärdigheterna är

 • Hoppa
 • Krypa
 • Springa
 • Klättra
 • Dra
 • Simma
 • Lyfta/bära
 • Kasta/fånga
 • Hänga

Dessa rörelserna var rörelser som våra förfäder ägnade sig åt dagligen. De sprang efter djur, de klättrade i berg, de simmade de kastade och de drog. Sällan anväder vi oss av fler än någon punkt på listan ovan per dag så som det ser ut nu. Vi bär kanske våra barn och lyfter ut matkassarna ur bilen(de vi har shoppat online för att slippa besväret) , vi kryper under bordet och plockar mat efter ungarna och vi drar upp en och annan unge ur sängen på morgonen men där tar det ofta stopp.

Så varför inte ägna fredagsfyset till att upptäcka alla dessa rörelser ute i vår underbara natur. Lyft en sten, dra en stock från en plats till en annan, kasta kottar och tunga stenar, klättra i träd och hoppa över bäckar. Har du ingen skog att tillgå så funkar det precis lika bra att hänga på en lekplats.

Hur kul är det inte att lyfta en hel stock!?!

Det bästa är att detta fredagsfyset passar ettåringen lika bra som det passar tonåringen och gammelmormorn. Om man orkar ta fighten och dra med sig tonåringen ut, men varför inte?! då kan vi genast checka av en punkt från listan, att dra!

Fin helg på er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: