Det är du som bestämmer vad som står på bordet!

De flesta barn idag vet vad vi bör äta mer av och vad vi bör äta mindre av, ändå äter den stora majoriteten av barn inte alls på det sättet dem vet att de borde. Generation Pep’s stora undersökning av hälsoläget hos svenska barn och ungdomar, Pep-Rapporten 2019, visar till exempel att nästan alla barn är medvetna om att fullkornsbröd är ett bättre val men ändå uppger två av tre att de oftast eller nästan alltid äter mjukt vitt bröd.

Ännu fler vet om att vi ska äta mindre godis och dricka mindre läsk och istället välja mer grönsaker. Men det genomsnittliga barnet når bara upp till hälften av det rekommenderade intaget av frukt och grönt.

Det är lätt att se på ovan information och tänka att något är fel på samhällsplan när både barn och vuxna vet vad vi måste äta för att kunna leva hälsosamt men vi ändå väljer att äta en helt annan kost. Och jag är beredd att hålla med här, det är inte rätt att skola och förskola serverar en kost som inte är i riktlinje med vår nationella näringsrekommendationer. Det är också otroligt oroande och minst sagt irriterande att se hur livsmedelsföretag tillsätter socker och andra ämnen som vi gör bäst i att undvika i majoriteten av de produkter som säljs i butiken. Kanske har vi inte makt att påverka precis allt våra barn får i sig och kanske krävs en kamp för att dem ska få bättre förutsättningar i skola och förskola. Men under tiden så kan vi alla börja med oss själva och den mat vi serverar i hemmet!

Det är vi vuxna som bestämmer vad som står på bordet!

Det är vi föräldrar som har det tyngsta ansvaret för våra barns hälsa. Och visst kan det vara svårt att alltid göra rätt (kanske behöver vi inte heller alltid göra rätt) men vill vi ge våra barn en bättre framtid så måste vi ge dem rätt förutsättningar.

Det är vi föräldrar som väljer vad som ska stå på bordet – sen kan barnen välja om dem äter det eller ej!

Står det inget vitt bröd på ditt bord är det väldigt svårt för dina barn att välja ”fel”. Ett av de första och allra enklaste stegen är att sluta köpa hem det vi vet att barnen bör äta mindre av. Vi kan sluta köpa vitt bröd! Vi kan sluta köpa sötad yoghurt! Vi kan sluta köpa läsk och godis! Självklart kommer inte barnen ta skada av att äta en skiva vitt bröd någon gång men det handlar om att hjälpa barnen skapa nya mer hälsosamma vanor och då måste dessa produkter bort från vardagsmaten! Såklart krävs också fler strategier för att få i barnen mer frukt och grönt men det är ett väldigt stort kliv i rätt riktning.

Kanske väljer du att sluta med en sak i taget eller så drar du bara hela plåstret på en gång! Oavsett, så finns vi här för att heja på dig och hjälpa dig hitta nya och mer näringsrika alternativ som kan ersätta den näringsfattiga maten våra barn idag konsumerar i allt för stora mängder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: