Skogs-godis-kalas – javisst!

Kalas! Tårta, glass, godis, paket, allt ett barn vill ha! Eller? Kan barnkalas vara något annat än bara sötsaker och presenter? Klart det kan! Det är dags att flytta fokus till en härlig upplevelse som barnen kan minnas även när godispåsarna tagit slut.

Visst kan vi bjuda med alla barn på ett roligt lekland eller trampolinpark, men det behöver varken vara så dyrt eller komplicerat. Att bjuda med alla kompisar till skogen för lite lek och grill kan vara minst lika eller än mer uppskattat! Visst kommer verkligheten ikapp oss även i skogen, och det lär bli lite gnäll och skrik där med, men sånt är livet med barn och det hade ju hänt på Leos Lekland också!

När Greta fyllde fyra i December önskade hon sig ett skogs-godis-kalas och klart hon skulle få det! Visst det tog tre månader, men nu har hennes önskan slagit in! I helgen bjöd vi med alla kompisar till vår favoritplats i skogen. Det grillades korv och barnen lekte och hade hur kul som helst! Jag hade flera lekar planerade men i skogsmiljö behövs barn sällan sysselsätta så det blev mest fri lek och hopp innan vi avslutade med en äventyrspromenad till fikaplatsen. Promenaden gjorde vi genom att barnen fick följa ballonger på en krokig stig över stock och sten, väl framme serverades fikat i ett vindskydd.

Fika var framdukad när barnen kom fram till vindskyddet efter sin äventyrspromenad.

I min idealvärld äter vi mest näringsrik mat och mindre av sötsaker men att bjuda på lite fika eller godis på barnens kalas känns absolut helt okej. Observera lite, vi behöver inte överösa barnen med socker bara för att det ska firas. Har vi dessutom skapa en upplevelse som står i centrum så är fikat helt plötsligt inte lika viktigt.

Fikastund, mums!

Eftersom Gretas önskan var ett godis-kalas så valde vi att servera sockerfritt fika (det här var ju inget jag berättade förstås utan allt var förklätt för att minska risken för ett sammanbrott) och lägga sockerbudgeten på en fin liten godispåse istället. Där behöver vi inte heller överdriva, Greta fick välja fyra godisar att lägga i varje påse som hon vid kalasets slut, stolt som en tupp, delade ut till alla kompisar.

Att få dela ut godispåsar som hon själv fyllt var stort för födelsedagsbarnet.

Tips för ett sockerfritt kalas

Tips ett vad gäller det här avsnittet är att hålla det enkelt, du behöver varken många alternativ eller en tårta i form av en brandbil eller prinsessa. Frukt i fina former och figurer brukar vara det som går åt snabbast så satsa på mycket av det och komplettera med något mer i kak- eller tårtväg om du känner för det!

Det mest uppskattade på fikabordet var fruktgubbarna!
Banankakan var populär hos föraldrarna.
Så enkelt men så gott!

Nedan hittar du ett par av våra favoriter:

Tips på lekar och aktiviteter på skogskalaset

Som vi sa tidigare behövs det sällan så mycket uppstyrd lek när barnen får fantisera fritt i skogen, men vill du ändå ha ett par ess i rockärmen kommer här ett par bra alternativ.

Gretas kalas blev precis som önskat, fyllt med både lekar, grill, godis, tårta, fika och paket. När det var dags att åka hem igen var vi alla trötta men inte utav för stor konsumtion av sötsaker utan för att vi hade vart ute i friska luften och lekt i två timmar, bättre blir det inte!

Paketen hann vi inte ens öppna, det fick vi göra hemma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: