Godis i stora lass?

Visste du att påsken är godisets högtid? Det är den tid på året då konsumtionen av godis är som allra högst. Visst kan vi fira med lite godis men kan vi göra det på ett smartare sätt?

Igår skrev vi om påskägg som inspirerar till rörelse. Vi tipsade då om att byta ut godis mot små prylar som kan sätta fart på kroppen istället. Men kanske väljer du ändå att lägga lite godis i ägget och även om du inte gör det kommer barnen säkert att bli erbjudna godis både här och var under denna godishelg! Det allra viktigaste är såklart att inte stressa över att barnen kommer få i sig lite godis men för den sakens skull behöver vi inte helt släppa på tyglarna. Det finns faktiskt grymma sätt att enkelt planera för godisintaget så att det påverkar barnens hälsa mindre negativt.

Allra bäst är det såklart att försöka flytta fokus från godis till roliga aktiviteter istället.

Visst kommer nog de flesta barn som vaknar på lördag morgon och får ett ägg fyllt med godis att le stort vid första anblicken. Men sen då? Först har vi en dag eller kanske i värsta fall flera dagar framför oss med blodsockersvängningar och svajiga humör, kanske inte riktigt så man vill spendera påsken. I långa loppet så leder en överkonsumtion också till att barnen får större risk för allvarliga sjukdomar.

Enligt WHO så bör vi inte ge våra barn mer tillsatt socker än att det motsvarar helst 5% eller max 10% av deras totala energiintag under en dag. Det motsvarar någonstans runt fem-tio godisbitar om vi förutsätter att barnen i övrigt äter bra och näringsrik mat som täcker deras dagsbehov.

För att se till att barnen inte påverkas allt för negativt av godiset i påsk så har vi sammanställt en lista med ett par tips som du kan använda för att se till att barnen kan äta sitt godis på ett lite mer kontrollerat sätt! Ha kvar det roliga och goda men se till att det inte går helt överstyr liksom!

  1. Begränsa intaget – Köp inte hem enorma mängder! Våra små barn vet att det är en godisbit per år som gäller!
  2. Låt dem äta godiset under en begränsad tidsperiod och inte hela helgen! Bort med alla skålar som står framme jämt – Ta istället fram godis i lagom mängd när det är tillfälle att äta det!
  3. Se till att servera godiset efter att dem ätit sig mätta på riktig mat så att dem får i sig tillräckligt med näring och har mindre plats för godiset.
  4. Servera mat som inte innehåller tillsatt socker eller är sockerlik (t.ex. pasta, bröd) så att barnen får en mer stabil blodsockerkurva i övrigt – då påverkas dem mindre av blodsockersvängningarna som godiset ger.
  5. Flytta fokus till roliga aktiviteter istället för godis – introducera roliga lekar, lägg krutet på utklädningen, äggmålning, äggrace, och så vidare…

För dig som gärna vill undvika det tillsatta sockret men ändå äta något smarrigt i påsk så har vi såklart flera mumsiga recept att välja bland. Testa till exempel vår mumsiga glasstårta, chokladbollar eller varför inte göra lite fruktklubbor? Det blir påsk även utan godis!

Trevlig påsk på er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: