Nya riktlinjer för små barns rörelse, sömn och skärmtid!

Hemma hos oss kan vi se en oroväckande trend, ju äldre barnen blir desto mindre rör de på sig och desto mer tid framför en skärm spenderar de. Detta gäller inte bara hemma hos oss förstås, detta kan vi se överallt i samhället och det gör mig lite ledsen.

Vårt största problem här hemma är hur vi ska hantera tonåringens skärmtid, hur mycket ska han få spela, när ska han få spela och när det är nog?! Frågor som ger upphov till enormt mycket bråk och nu märker vi att även 11-åringen börjar fastna i sin mobil allt oftare. Hade 5-åringen fått chansen hade även hon suttit framför en skärm så fort tillfälle gavs.

Barn har alldeles för mycket skärmtid och är stillasittande alldeles för stor del av dagen, det vet vi och det har vi skrivit om i bloggen tidigare.

Det gäller förstås inte bara barn utan även oss vuxna. Vi vuxna kan själva styra över vår tid och våra liv men när det gäller barnen måste vi hjälpa dem. Ofta har de svårt att begränsa sin tid framför datorn, mobilen eller ipaden och där behöver vi gå in och leda dem i rätt riktning, mot mer aktiviteter som får dem att röra på sig.

Nu har WHO för första gången kommit med riktlinjer för små barns rörelse, sömn och skärmtid.

 

Det kan vara skönt att ha riktlinjer att luta sig mot när man känner sig lite trött och inte riktigt orkar ta fighten där hemma.

Jag har stålsatt mig och undviker skärmtid få våra tre småttingar för jag vet hur svårt det är när de väl är fast. Det är klart att vi trillar dit ibland och både mutar och hotar med tv:n men jag är mer försiktig idag än jag var med de två äldsta. Jag försöker prata med de äldre om deras spelande och mobilanvändande men här förs det sällan bra diskussioner när vi diskuterar skärmtid. Det brukar mer vara någon slags envägskommunikation där tonåringen gapar om hur kassa föräldrar han har som försöker begränsa hans hobby och inkräkta på hans liv. I vilket fall kan vi inte ge upp, barnen måste röra på sig mer och använda sina skärmar betydligt mindre än de gör idag och nu var det ju små barn som skulle vara i fokus.

Om barnen ges förutsättningar att röra på sig gör de oftast det med glädje!

Här ser du WHO’s riktlinjer för små barn

Bebisar upp till 1 år

 • Skall ges förutsättningar att vara fysiskt aktiva flera gånger per dag. Det inkluderar att ligga på mage minst 30 minuter om dagen under sin vakna tid.
 • Inte vara stillasittande mer än 1 timma i taget (tex i vagn eller matstol)
 • 0-3 månader 14-17 timmars sömn per dygn
 • 4-11 månader 12-16 timmars sömn per dygn
 • Ingen skärmtid alls

Barn 1-2 år

 • Vara fysiskt aktiva minst 180 minuter per dag med en stor variation av aktiviteter och rörelser
 • Inte vara stillasittande mer än 1 timma i taget (tex i vagn eller matstol)
 • 11-14 timmars sömn per dygn
 • Ingen skärmtid alls

Barn 3-4 år

 • Vara fysiskt aktiva minst 180 minuter per dag med en stor variation av aktiviteter och rörelser, varav 60 av dessa med en hög intensitet
 • Inte vara stillasittande mer än 1 timma i taget (tex i vagn eller matstol)
 • 10-13 timmars sömn per dygn
 • Max 1 timmas skärmtid per dag

Visst är det bra att WHO ger oss riktlinjer och får oss att få upp ögonen. Mer fysisk aktivitet och mindre skärmtid åt folket!

(Lite mer sömn till mammorna med om man nu för drömma lite).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: