Näringsbombad Spaghetti-Köttfärssås

Vi alla behöver ett gäng paradrätter. Sådana rätter vi kan röra ihop med en ögonbindel på, med vetskapen om att middagen kommer sluta med tomma tallrikar utan ett enda gnäll (drömma kan vi ju). Köttfärssås är nog en sådan rätt för många. Idag tänkte vi tipsa om hur du med ett par enkla trix gör din paradrätt till en riktig näringsbomb!

En av de frågor vi får allra oftast är; hur börjar man äta bättre? Hur får man familjen att acceptera en förändring? Svaret är såklart olika beroende på frågeställarens situation men för de allra flesta brukar vi föreslå att börja med att lägga till nyttigheter! Fokusera inte på det som skall bort utan se istället till att tillsätta en massa näring till den mat alla redan gillar. Det är just det vi gör med vår köttfärssås. Vi adderar nyttigheter!

I våra familjer har vi gått ifrån att äta köttfärssås som nästan bara bestod av kött och tomater till att nu servera en köttfärssås där färsen till 50 procent består av kött och till 50 procent grönsaker. Grönsakerna finhackar vi såklart (eller nja vi kör dem i mixer, stå och hacka har vi inte tid med) så att inga kräsna barn ska kunna komma och antyda att dem inte gillar vår paradrätt längre. Det här gör inte bara köttfärsen mer näringsrik utan dessutom betydligt mer smakrik! Genom att minska köttmängden och öka grönsaksinnehållet så kan vi också kosta på oss att investera i en köttfärs av bättre kvalitet, som är bättre både ur hälso- och miljösynvinkel.

Vi brukar oftast mixa grönsakerna tills de har en väldigt finhackad form, men har du riktigt kräsna barn så kör dem ännu längre tills dem nästan blir en sås, det vill säga det saknas helt bitar som lämnar spår i din färdiga köttfärssås.

Exempel på grönsaker du kan lägga i din mixer och addera till din färs:
 • Svamp
 • Paprika
 • Morötter
 • Zucchini
 • Rödbetor
 • Lök

Även kryddor och örter kan hjälpa oss att höja näringsinnehållet i köttfärssåsen markant. De innehåller ofta en massa näring i koncentrerad form. Vi brukar faktiskt variera kryddningen av vår köttfärssås men det går såklart lika bra att hitta sina favoriter och köra på dem.

Ett par favoriter som ofta slinker ner i vår köttfärssås
Örter och kryddor som kan lyfta din köttfärssås till nya höjder:
 • Vitlök
 • Chili
 • Söt paprika
 • Spiskummin
 • Oregano (använd färsk, fryst eller torkad)
 • Basilika (använd färsk, fryst eller torkad)

Ett annat kanontips för er som är sugna på en förändring i allmänhet är att hitta mer näringsrika substitut för sådant vi serverar ofta! Med hjälp av ett enkelt litet byte så kan du höja näringsinnehållet även vid familjens köttfärssås middag något otroligt. Vi föreslår att du byter den traditionella pastan, gjord på vetemjöl (som tyvärr knappt har någon näring att erbjuda samtidigt som den skapar blodsockersvängningar – läs mer här) mot en pasta gjord på linser eller kikärtor. Till och med våra mest kräsna barn äter den pastan utan att veta skillnaden! Det smakar verkligen precis som vanlig spaghetti eller vanliga makaroner – med enda skillnaden att barnen får i sig en massa värdefull näring! Halleluja! När du handlar nästa gång, leta efter linspasta eller kikärtspasta, vi brukar använda både Garants och Kung Markattas varianter. Det finns även andra pastasorter som består till största del av vetemjöl och har lite tillsatt linsmjöl, även det ett steg i rätt riktning såklart!

Vitsen med det här inlägget var att visa att du kan göra den här förändringen med din egen variant av köttfärssås. Det vill säga, gör allt som vanligt men tillsätt grönsakerna, örterna och kryddorna också! Men för dig som inte har ett kanonrecept alla redan tänkte jag avsluta med ett förslag på ungefär hur vi brukar komponera ihop denna fantastiska paradrätt.

Fortsätt att göra köttfärssåsen på ditt vis men addera lite mer grönt! Eller testa vår variant!
Det här behöver du:
 • Ca. 500 g nötkött (helst ekologiskt gräsbeteskött)
 • Ca. 500 g av din grönsaksblandning (använd det du har hemma utav ovan listade grönsaker)
 • 1 gul lök
 • 1 tetra krossade tomater
 • 1/2-1 tub tomatpuré
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1/2 mild chili
 • 1/2 tsk spiskummin
 • 2 msk paprikapulver
 • Salt och peppar
 • Ev. en skvätt grädde eller kokosmjölk om du föredrar den krämig
Så här gör du:
 • Hacka ditt val av grönsaker i mixern
 • Fräs vitlök och chili i lite smör och tillsätt grönsaksblandningen samt köttfärsen
 • Tillsätt krossade tomater och tomatpuré
 • Låt färsen koka upp och låt den sedan gärna puttra på låg värme ett tag för att färsen ska bli mjukare
 • Tillsätt kryddor
 • Smaka av och servera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: