Kullerbyttor och andra konster en fredag!

När slog du en kullerbytta senast? Tror inte det är jättemånga av oss vuxna som svarar igår på den frågan.

Jag har jobbat med barn i många år och har även en drös själv. Tyvärr tror jag inte heller att det är jättemånga barn som svarar igår på den frågan.

Här klättrar Greta mot en vägg, en såkallad wallclimber.
Uppe!

Det jag ofta ser är att vanliga gymnastiska övningar inte faller sig naturligt för många barn idag. Att slå kullerbyttor eller stå på händer var lätt som en plätt när vi växte upp och man gjorde det ofta som en del av leken när man sprang runt i trädgården. Idag är det inte lika vanligt att det är just det barnen gör när de går ut på gräsmattan. Man kanske har trädgården fylld med gungor och rutschkanor eller åker till en lekplats när barnen ska leka. Vi begränsar dem på ett sätt när vi serverar dem allting istället för att låta dem experimentera själva. Är det inte deppigt på nåt vis?!

Varför tycker jag att detta är så sorgset då? Jo om vi fortsätter såhär och bara sitter still, som så många av oss och barnen faktiskt gör, kommer snart våra grundläggande motoriska färdigheter och förmågor att vara något som få barn (och vuxna med för den delen) behärskar. Barn behöver få hänga, snurra, slå kullerbyttor, klättra och balansera för att kunna ha en stark, frisk och funktionell kropp. Det gäller inte bara barn här och nu utan både vuxna och barn livet ut. Varför slutar vi med att stå på händer och klättra i träd när vi blir vuxna?

Öva tillsammans hela familjen.

Jag kan knappt slå en enda kullerbytta utan att bli helt snurrig och sist jag gungade kittlade det så i magen så jag nästan kissade på mig av skratt. 12-åringen höll på att dö när jag tjöt av skratt och ropade att det kittlades ändå ner i snippan. Det dröjer nog länge innan hon vistas på en lekplats med mig igen.

Se till att vässa på era kullerbyttor idag!
Akta så ingen lillebror är ivägen.

Tillbaka till våra grundläggande motoriska färdigheter. Jag tycker att du som fredagsfys ska utmana familjen på olika gymnastiska övningar. Testa de nedan redan i eftermiddag!

  • Kullerbyttor framåt/bakåt
  • Stå/gå på händer
  • Stå på huvudet
  • Wallclimbing(alltså klättra mot en vägg)
  • Gå balansgång på närmsta staket/räcke/stenmur

Låt oss träna på detta och massa annat såklart, så att vi kan fortsätta ha starka funktionella kroppar tills vi blir gamla och grå!

Lycka till!

Innan jag ramlade på barnet som fotade!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: