#KidsMovEatUtmaning – Låt barnen laga din mat!

Då var det äntligen dags att dra igång #KidsMovEatUtmaning. Varje vecka kommer vi med en ny utmaning som ska sporra familjer till att få till lite mer naturlig rörelse eller näringsrik mat i vardagen!

Veckans utmaning är grymt smidig för oss föräldrar. Allt vi behöver göra är att sätta oss i soffan och lugnt titta på, för den här veckan är det barnen som står för middagen!

Eller nja… Är det bara hemma hos oss som det innebär en högre arbetsinsats för föräldrarna när barnen agerar hjälpredor? Well, så vi kanske inte sparar så mycket tid på att få barnen engagerade i köket och kanske kan inte heller dina barn rodda en måltid från start till servering ännu MEN det finns ändå anledning att engagera dem vid köksbänken!

Så här nöjd kan man vara med en tallrik grönsaker när man fått vara med och både hacka och laga och dessutom fått tillåtelse till en mer oortodox dukning på golvet

Barn som får vara delaktiga i matlagning blir mer intresserade av mat i allmänhet och det är mycket troligare att dem vågar smaka en tugga av något nytt om dem själva varit med vid tillagningen eller någon annan del av planeringen.

Oavsett om du längtar eller bävar till dagen då de små ska lämna hemmet så kommer den dagen med största sannolikhet att ske. Att skicka med barnen en sund inställning till mat och kunskap om hur man kan laga hälsosam mat är en av alla viktiga uppgifter vi har som föräldrar! Det ger dem förutsättningar att fortsätta leva hälsosamma liv även efter att vi kan sluta övervaka och bestämma över deras vardag! Ju tidigare vi kan väcka deras intresse ju större chans att det är något som håller i sig och finns där bak någon gång i framtiden när både trots och tonårstid lagt sig.

UTMANINGEN

Okej men hur ska det gå till nu då? Självklart måste denna utmaning anpassas efter barnens ålder och kapacitet. Så här följer ett par exempel på vad som kan vara lämpliga aktiviteter under veckans utmaning. Välj det som passar hos er, gör det en dag eller få in något litet moment varje dag! Du avgör, men se till att tänja på gränserna lite och berätta för hela familjen om vilken utmaning ni ska ta er an! Och berätta gärna för oss också! Så fort vi uttalar ett mål högt är det mycket lättare att uppnå!

Ännu roligare vore det om ni ville dela med er av era och barnens äventyr i köket genom att hashtagga bilder eller kommentarer med #kidsmoveatutmaning . Vi kommer att dela era tips i våra stories under veckan så att vi alla kan vara delaktiga i att inspirera varandra!

Tillsammans kan vi, med små steg, skapa en lite mer hälsosam generation helt enkelt!

För de mindre barnen kan följande sysslor vara lämpliga:
 • Skala (potatis, grönsaker, äpple, o.s.v.)
 • Hacka (mjukare saker som till exempel banan och avokado som du löser med en kniv som inte är allt för vass)
 • Blanda såser och röror
 • Krydda
 • Mixa (hur kul är det inte för en tvååring att sätta igång en maskin som låter som den ska spränga hela huset?)
 • Röra i stekpannan (under uppsikt såklart)
 • SMAKA! Provsmaka någon spännande grönsak själv och låtsas som du gjorde det i hemlighet så kommer du garanterat väcka deras intresse för att göra samma sak.
För de lite större:
 • Hacka grönsaker, ju äldre barnen blir ju mer tillåtande har jag blivit med knivarna. Först gjorde vi mycket ihop men större barn klarar ofta att hacka grönsaker utan mycket mer hjälp än ett vakande öga.
 • Panera fisk. En perfekt uppgift som innehåller lite olika steg för att göra det lite mer engagerande för ett barn som lärt sig bemästra en uppgift i taget.
 • Ge dem en hel maträtt att själva ta ansvar för. Välj självklart ut något lite lättare om det är första gången. Bananplättar (som innehåller två ingredienser) är ett hett tips på sådan rätt!
TIPS FRÅN COACHEN

Innan vi lämnar er och era barn att sätta igång med veckans utmaning så vill vi bara slänga med ett par råd på vägen.

 • Ta er inte vatten över huvudet – tänk ut några enkla uppgifter och håll er till dem. Barnen behöver inte vara med på allt för att känna sig delaktiga.
 • Välj ut en tid och plats som passar för att involvera barnen. Efter skola och föris när magen skriker kanske inte är bästa tiden. Är det bättre att göra ett gemensamt enklare bak efter middagen istället? Eller förbereda morgondagens frukost tillsammans innan läggdags?
 • Tänk ut enkla maträtter och gör inget avancerat!
 • Fundera ut de moment barnen kan vara delaktiga innan ni påbörjar processen – Berätta för dem vad deras ansvar är och låt dem äga det!
Det räcker ibland att låta barnen få dekorera sin egen smoothie för att dem ska testa en variant där du gömt lite extra grönsaker. Barnen behöver inte vara med i hela processen utan låt dem äga en del av den för att skapa engagemang!
MER INSPIRATION

Självklart följer vi med dig i veckan och kommer att visa hur det gick för oss när vi lät barnen bossa i köket. Dagliga uppdateringar hittar du på instagram och en veckosummering kommer också på Facebook. Men vill du ha än mer inspiration för att komma igång så vill vi gärna tipsa om ett par andra inspirationskällor du kan kolla in.

ICA tidiningen buffét gjorde nyligen ett reportage om barn som lagar mat. Detta passar bäst för lite äldre barn som kan klara stora delar av processen själva. Kolla in artikeln här.

Visa barnen andra barn som gör samma sak! Sveriges yngsta mästerkock går att se på TV4 play.

På instagram hittar du en massa inspiration från andra liksainnade och som vi nämnde så kommer vi i våra stories att dela de bilder ni lägger upp med #kidsmoveatutmaning. Så glöm inte att kolla in den hashtaggen och våra stories för mer inspiration och igenkännande historier!

Då är det väl bara att ropa in barnen i köket då! Lycka till!

Kom ihåg att ingen behöver uteslutas – även minstingarna kan få en uppgift i köket. Som tur är tröttnar dem snabbt och ger sig av på egna äventyr så att vi faktiskt kan få något gjort…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: