Variera mera – Testa något nytt!

#KidsMovEatUtmaning kommer denna vecka fokusera på att få in nya smaker, livsmedel, former och texturer i våra kök! Jag vill helt enkelt få familjen att testa lite nytt och hoppas inspirera er att göra detsamma!

Det är inte svårt att förstå varför man fastnar i gamla favoriter när det gäller maten. Herre gud, vem har tid och ork att vara kreativ klockan fem när allas magar och humör skriker efter mat?! Och dessutom, vem vill sitta och truga med mat som barnen inte vill testa vid matbordet. Nej då är det bättre att köra på säkra kort!

Presentera gärna nya smaker vid sidan av mat som du redan vet går hem!

Men variation är verkligen en så viktig nyckel till hälsa, genom att äta varierat får vi i oss olika näringsämnen och kan därmed öka våra chanser att hålla oss pigga och friska! Så om vi bara kan hjälpa barnen att upptäcka nya smaker, texturer och livsmedel kan vi ge dem förutsättningar för ett mycket friskare liv. Så när inspirationen tryter kanske man åtminstone kan slänga fram en ny grönsak vid sidan av favoritmaten?

Så här gör vi, jag kommer att visa lite olika tips på hur vi med små medel kan variera oss lite mer i vardagen. Du kommer att hitta tipsen främst på instagram. Jag vill också gärna att du delar med dig av dina tips eller visar när ni testar något nytt hemma hos er! Låt oss sporra varandra att variera mera! Du postar bilder eller kommentarer med #KidsMovEatUtmaning och taggar oss @kidsmoveat så delar vi era bilder i vårt flöde!

Bara att trä grönsaker eller frukt på pinnar och göra fruktklubbor kan (ibland) vara roligt nog för att barnen ska våga testa något som annars ratats!

För att få igång inspirationen kommer här ett par första tips på hur vi kan introducera något nytt:

  • Servera något nytt tillsammans med något du vet redan går hem hos barnen. Jag kommer testa att göra små snittar med makrill (som barnen aldrig smakat) på deras favorit-knäcke i veckan. Vi får se hur det går…
  • Låt barnen själv bestämma något nytt dem vill testa. Vi kan ju bara hoppas att det inte blir en ny godissort. Kanske kan du ställa frågan i grönsaksdisken snarer än vid godishyllan för att öka chanserna att få med en ny grönsak hem?
  • Servera grönsakerna på nya sätt! Brukar ni äta kokt potatis? Testa att ugnsrosta den! Brukar ni äta morotsstavar till maten? Testa att ångkoka dem nästa gång. Sättet vi tillagar maten på påverkar dess innehåll och därför är variation även där bra nog!

Vi börjar så så hoppas jag att vi får fler tips från er på hur vi kan variera mer! Vad kommer du testa för nyheter?

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: