Mer Havre åt folket!

Halloweenveckan är över och om era barn också fått i sig några fler godisbitar än vanligt så ska dem nog ha klarat det också men kanske är det ännu mer anledning att börja denna veckan med att maxa näringsintaget!

Nu brukar ju vi säga att variation är det viktigaste och att stirra sig blind på bara ett livsmedel är väl egentligen inte vår melodi. Men den här veckan vill vi sprida lite extra kärlek till ett fantastiskt litet gryn som man kan göra så mycket med! Havregrynet!

Först lite snabb fakta om varför det är en god idé att inkludera havregryn i en väl balanserad kost:

  • Havregryn innehåller fibrer som de goda bakterierna i vår tarmflora älskar. Lite förenklat kan man alltså säga att genom att äta havregryn ser vi till att mata våra goda bakterier, som hjälper oss att hålla oss friska och starka!
  • Havre är ofta svenskodlat och är definitionen på ”bra” och billig mat!
  • När du mixat dem till ett mjöl så har du ett mer näringsrikt, proteinrikt och fiberrikt mjölalternativ som fungerar utmärkt som substitut till vetemjöl i både bröd och bakverk!
  • Havre är 100% fullkorn, vilket vi alla mår bra av att få i oss mer av! Det innehåller mer näring och mättar bättre än sädesslag där man tagit bort kärnan.

Wow, låter ju som jag kan leva på havregryn tänker du nu! Nja, jag menar visst är havregryn grymt att få i sig men variation är faktiskt fortfarande att föredra. Och att basera sin kost främst på frukt och grönt framför spannmål är fortfarande helt klart bäst! Men se gärna till att göra havregryn till en del av din kost och framförallt tveka inte att byta ut vetemjölet mot havremjöl när du får chansen!

Så i veckan vill jag utmana er att testa något nytt med havregryn! Kanske ger du morgongröten en ny twist (jag har världens bästa recept som jag ska dela på instagram i veckan), kanske kommer du baka ett bröd på havre (kolla in det här)? Eller en god pannkaka, eller småkakor? Eller vad har du mer för idéer? Kolla in våra recept för fler förslag!

Följ oss på instagram under veckan och hashtagga gärna dina egna bilder med #kidsmoveatutmaning och tagga oss @kidsmoveat Vi delar alla bilder i våra stories!

Lycka till och ha en fin vecka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: