VECKANS VANA – Mer grönt åt familjen!

Att grönsaker är viktigt för våra barns hälsa det vet vi alla! Ändå visar Pep-rapporten 2020 att endast hälften av alla barn i Sverige får i sig grönsaker dagligen. Att veta att grönsaker är bra för oss räcker alltså inte. För att se till att våra barn verkligen får i sig dem, behöver vi etablera vanor som gör det enkelt för dem och för oss!

Ett ”Vane-Recept” i taget

Förväntar du dig nu att vi ska leverera en mirakelkur – där familjen kan gå från noll till veganer på en vecka – så har tyvärr varken vi (eller någon annan metod vi känner till) den lösningen. Det vi däremot kommer göra är att visa hur du med principerna bakom Beteende Design kan använda dig av våra ”Vane-Recept” för att öka barnens grönsaksintag lite gran i taget med mycket små insatser. Poängen är att ”recepten” du väljer att använda ska vara något du både vill och kan göra och som tar dig en bit på vägen.

Se ”Vane-Recepten” som ett första steg mot ett maxat grönsaksintag

Genom att ta sig an nya vanor på detta sätt så gör du dig inte beroende av att behöva en massa motivation, tid eller ork för att den nya vanan ska bli genomförd. Jag vet inte hur det ser ut hemma hos er men här hemma är det rätt lätt att falla tillbaka i ”det man vet funkar” efter en lång dag när det sista man vill höra är gnäll och skrik. I dessa lägen är det svårt att hålla sig till storslagna planer som att servera grönsaksbollar och avancerade sallader men mer troligt att jag lyckas hålla mig till en liten vana som att se till att det alltid finns någon grönsak på bordet medan jag lagar middagen.

”Vane-Recepten” är helt enkelt ett sätt att bryta ner ett stort och ganska otydligt beteende (som att servera mer grönsaker) i mindre konkreta beteenden som är lätta att genomföra. Genom att fokusera på bara ett av dessa recept så kan du relativt enkelt etablera den nya vanan och uppleva den positiva känslan av att ha lyckats. Kanske blir du då inspirerad att göra nästa sak och helt plötsligt så har dem där extra grönsakerna på frukostmackan faktiskt gjort mer skillnad än du någonsin förväntade dig. Många bäckar små ni vet!

Det finns en liten detalj jag vill dela med mig av innan jag lämnar er att välja det recept som passar er bäst. Det är vikten av att försöka få till ditt recept med regelbundenhet. När du väljer ett recept – välj det recept du känner att du kan hålla dig till oavsett dagsform och motivationsnivå! Det ska vara enkelt och något du trivs med att göra. Och funkar det inte så byt!

Det är när vi får positiva känslor av att genomföra ett beteende som det blir en vana!

Skapa dina egna ”Vane-Recept”

Vi har den här veckan utgått i våra tips till ”Vane-Recept” ifrån att det är en vuxen som försöker genomföra den nya vanan, men självklart kan ni skapa vane-recept baserade på sådant familjen vill göra tillsammans.

Kanske känner inte du att recepten denna veckan passar din familj eller den ambitionsnivå du har. Serverar du redan en massa grönsaker men vill få till ännu mer? Skapa då dina egna recept i tre enkla steg.

  1. Bestäm dig för en liten sak du kan göra för att maximera familjens grönsaksintag
  2. Hitta en vana du redan gör med samma regelbundenhet som den nya vanan du vill etablera (t.ex. lagar middag/serverar frukost för sådant du vill göra varje dag)
  3. ”Skapa receptet genom att placera den nya vanan efter den redan etablerad vanan (Efter jag gjort x gör jag x)

Vi kommer att ägna mer tid åt alla tips och trix för att skapa bra ”Vane-recept” under veckorna som kommer och allt eftersom vi presenterar nya upplagor av ”Veckans Vana”.

Under veckan delar vi med oss av mer inspiration kring denna veckans vana på instagram. Så följ med oss där. Tagga oss gärna i bilder och använd #veckansvana på inspiration om hur du gör för att maxa grönsakerna där hemma. Vilket ”Vane-Recept” använder du? Vi delar allt i våra stories – så gör vi det här tillsammans!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: